Historier

I Synoptik er vi glade for, at vores kunder så flittigt spørger os til råds om syn og sundhed samt fortæller om små og store oplevelser med briller eller kontaktlinser. Tak for det, og tak fordi vi har fået lov at dele et lille udvalg her.

0

Kan I virkelig se sygdomme i øjnene – og hvilke?

Mange har spurgt, og svaret er: Ja, det kan vi. Fordi vores autoriserede optikere er højt fagligt uddannede og har moderne udstyr, kan en Synsprøve afsløre eventuelle tegn på alvorlige sygdomme. Det giver dig tryghed for, at selv små ændringer opdages i tide og kan tages hånd om, inden det udvikler sig. 

Ved at tage et billede af nethinden ind gennem pupillen kan vi se blodkarrene i hjernen og afsløre blødninger eller andet unormalt, som fx kan være tegn på forhøjet blodtryk. Diabetes kan vi opdage ved at studere øjets linse, fordi forandringer her kan skyldes, at blodsukkeret er for højt. Og en lang række sygdomme fra gigt og bindevævssygdomme til seksuelt overførte sygdomme kan give betændelse i øjet som det første symptom. 

Dine øjne sladrer altså virkelig tit om din sundhed. Derfor anbefaler vi også, at du altid holder øje med dine øjne og får en Synsprøve hos os hvert andet år.

Hvorfor bliver jeg rundtosset af brillerne?

En kvindes nye briller føltes alt for stærke, selv om de svarede til styrken i hendes kontaktlinser. Forklaringen er, at billedet på nethinden for nogle kan opleves forskelligt i størrelse med briller og kontaktlinser, hvilket kan føles anderledes i starten og kræve tilvænning. Derudover har øjet optimalt syn i alle retninger med kontaktlinser, mens det optimale syn med brilleglasset primært opleves i glassets centrum, så rigtig placering af brillen på næseryggen er også vigtig. Briller kan derfor føles anderledes, når man er vant til kontaktlinser.

Nu er det sjovere at gå til fodbold og i skole

En 12-årig dreng var rigtig ked af sine briller med kraftig styrke. Brillerne var til besvær, når der skulle heades til fodbold, og i skolen var der drillerier, fordi de tykke glas fik øjnene til at se meget store ud. 

Optikeren foreslog derfor kontaktlinser til sportsbrug og briller med tynde glas – og det fungerer bare perfekt. Kontaktlinserne har givet drengen meget mere frihed til fodbold, og han er super glad for de nye briller. Vennerne synes også, at det er sejt, at han både har kontaktlinser og briller.

Er jeg ved at skifte fra nærsynet til langsynet?

En kvinde med -4.0 oplevede svimmelhed efter lang tid med skærmarbejde og også begyndende problemer med at se bogstaver tæt på. Forklaringen fra Synoptiks Ekspertpanel var dog ikke, at hun var ved at blive langsynet. Derimod var hun nu –  som de fleste oplever med alderen – begyndt at få problemer med at se ting tæt på som fx computerskærm, mobiltelefonen, aviser og bøger. Det sker, fordi linsen inde i øjet, der regulerer synskarpheden på forskellige afstande, bliver mere fastlåst. 

Løsningen kan være læse- eller skærmbriller, der bruges sammen med enkeltstyrke kontaktlinser. Men man kan også vælge flerstyrke kontaktlinser, der har én styrke til at se med på afstand og en anden styrke inde i centrum ved pupillen til det nære syn. På den måde kompenseres der for de forskellige synsbehov, og man kan fortsætte med at nyde friheden ved kontaktlinser.

Hvad gør jeg, hvis jeg vil prøve andre kontaktlinser?

Spørgsmålet kom fra en ret ny kontaktlinsebruger, som gerne ville prøve komforten ved nogle lidt bedre kontaktlinser. Svaret er helt enkelt: Vil du prøve andre kontaktlinser, skal du bare bestille tid til et kontaktlinsetjek. Det kan du både gøre på Mit Synoptik og i din Synoptik butik.

Ved kontaktlinsetjekket vil din optiker måle dine øjne og sammen med dig finde frem til netop de kontaktlinser, der matcher dine ønsker til komfort og prisniveau. Efterfølgende får du de nye kontaktlinser hjem på prøve i en periode, og hvis du ønsker at skifte, tager vi gerne din uåbnede pakke af nuværende kontaktlinser retur. Og det hele er gratis for dig med et Synoptik kontaktlinseabonnement.

Findes der flerstyrke-kontaktlinser ligesom flerstyrke-briller?

Vi får ofte dette spørgsmål – og denne glade kundehistorie giver svaret: En meget langsynet håndværker med enkeltstyrke kontaktlinser bøvlede dagligt med sine læsebriller. Han måtte hele tiden have dem af og på – fx når han skulle skrue en skrue i eller se på sin mobil. Og han måtte også tit lede efter læsebrillerne alle vegne.

Nu har han fået flerstyrke kontaktlinser og glæder sig over at kunne se på alle afstande uden at skulle have briller af og på hele tiden. Det har givet meget større frihed og effektivitet i hverdagen.

Nysgerrig eller inspireret? Tag os med på råd

Måske har disse spørgsmål og historier fået dig til at tænke over noget i forhold til dine kontaktlinser og dit syn – fx noget du oplever i løbet af dagen eller om aftenen. Hvis ja – så tag en snak med din optiker eller skriv til Optiker-panelet. Du kan også dele denne artikel på facebook, hvis den er relevant for nogen, du kender.