Tunnelsyn

Tunnelsyn eller kikkertsyn opstår, når der er tab af hele det perifere synsfelt. Det er kun muligt at se lige ud og ikke i siderne.

- 3 minutters læsetid

Bestil tid til synsprøve

Hvad er tunnelsyn?

Tunnelsyn er kendetegnet ved en begrænsning af synsfeltet. Det er kun muligt at se, hvad der er lige ud og ikke i siderne af synsfeltet. Man kan sammenligne det med at kigge igennem en kikkert.

Tunnelsyn eller kikkertsyn er et perifert synstab. Det kan være midlertidigt eller permanent afhængigt af årsagen.

Tabet af det perifere syn kan ske langsomt og til sidst blive til tunnelsyn. Det kan også ske pludseligt. Det kan gøre det svært at opfatte omkringliggende genstande eller bevægelser.

Opdages blinde punkter i det perifere synsfelt i et tidligt stadie hos en optiker i en Synsprøve med sundhedstjek, kan det muligvis være med til at forhindre udvikling af et tunnelsyn.

Find din nærmeste optiker

Tunnelsyn symptomer

Et af de tydeligste symptomer på tunnelsyn eller kikkertsyn er sløret perifert syn på et eller begge øjne. Afhængig af sværhedsgraden af tilstanden er det ikke sikkert, at det bliver bemærket.

Andre symptomer på tunnelsyn kan være:

  • At man falder
  • Sværere ved at orientere sig i trafikken
  • Man går ind i ting eller andre personer
  • Besvær med at køre bil
  • Man drejer hovedet mere for at orientere sig

For de fleste personer sker der et gradvist tab af det perifere synsfelt.

Læs om sløret syn

Tunnelsyn årsag

Der findes forskellige årsager til tunnelsyn. Her er nogle af de mest almindelige:

  • Grøn stær (glaukom) er en tilstand, som ødelægger synsnerven. Det medfører nedsat syn, og på et fremskredent stadie kan der opleves tunnelsyn.
  • Slagtilfælde: Nogle mennesker kan opleve et tunnelsyn efter et slagtilfælde.
  • Migræne: Tunnelsyn kan opstå i forbindelse med migræne med aura. Nogle personer oplever at se forskellige farver og former, mens andre vil opleve at miste deres perifere synsfelt. Typisk forsvinder symptomerne igen indenfor en time.
  • Retinitis pigmentosa: Er en arvelig kronisk øjensygdom, som ødelægger sansecellerne i øjet, så man gradvist mister sit perifere syn.
  • Synsnervebetændelse (opticus neuritis): Opstår typisk i et øje og forårsager smerter, sløret syn og tunnelsyn.
  • Nethindeløsning: Hvis en nethindeløsning ikke behandles i tide, kan det give tab af et større eller mindre område af synsfeltet.
  • Diabetisk retinopati: En anden årsag til tunnelsyn kan være diabetisk retinopati. Det er en øjenlidelse, som påvirker blodkarrene i nethinden hos personer med diabetes. Diabetisk retinopati opstår på grund af udsving i blodsukkeret, hvilket kan forårsage nedsat blodforsyning og blødninger på øjets nethinde. I værste tilfælde kan man opleve et tunnelsyn.

Bestil tid til synsprøve

Tunnelsyn behandling

Behandling af tunnelsyn afhænger af årsagen. Hvis det er forårsaget af migræne, vender synet typisk tilbage, når migrænen aftager.

Tunnelsyn forårsaget af betændelse fra visse sygdomme som f.eks. synsnervebetændelse kan behandles med medicin.

Hvis man har haft en nethindeløsning, kan det give helt eller delvist synstab, og en operation er derfor nødvendig. Det er muligt, at en operation kan give noget af synet tilbage.

Hvis det perifere syn er gået tabt på grund af bl.a. grøn stær, en blodprop i øjet eller den arvelige sygdom retinitis pigmentosa, er det perifere synstab oftest tabt permanent.

Det centrale- og perifere syn

Det centrale syn, også kaldet makula eller den gule plet, refererer til det, øjnene er fokuseret på.

Makula er placeret i midten af nethinden bagerst i øjet og sørger for skarpheden af det centrale syn. I makula befinder sig mange tætpakkede sanseceller, som kaldes tappe. Tappe er ansvarlige for farve- og detaljesynet og medvirker til at vi kan se kontraster.

Det perifere syn referer til det, der kan ses i udkanten af synsfeltet. Det er altså det, der kan ses ud af øjenkrogen. Denne del af nethinden består af mange sanseceller, som kaldes stave.  Disse sanseceller er meget lysfølsomme og hjælper os med at kunne se i svagbelysning. Desuden er det perifere syn en del af vores orienteringssyn og det hjælper os med at se bevægelser.

Ved tunnelsyn får man et dårligt nattesyn og et begrænset orienteringssyn. Dette kan skabe problemer når man b.la. færdes i trafikken.

Læs om nattesyn

Bliv tjekket for tegn på tunnelsyn

Tidlig opdagelse er vigtig for at forhindre tunnelsyn og i værste fald synstab. Det gør regelmæssige kontroller af dit syn og din øjensundhed vigtige.

I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, som står klar til at foretage et tjek af dine øjnes sundhed. Det gør vi med stor ekspertise på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek.

Opdager vi tegn på tunnelsyn, henviser vi dig til en øjenlæge.

Bestil tid til synsprøve

Øje for detaljen