Kløende øjne kan både være ubehageligt og irriterende, men der findes gode muligheder for at behandle og lindre kløe i øjnene.
Årsager til kløende øjne
Der findes flere forskellige årsager til kløende øjne eller kløe i øjnene. Her gennemgår vi nogle af de mest udprægede årsager til kløende øjne.
Øjenkløe ved allergi og høfeber
Kløende øjne kan være tegn på allergi som f.eks. høfeber, der er allergi over for luftbåret pollen fra planter som græs og træer. Høfeber forekommer typisk i foråret, selv om det naturligvis afhænger af, hvilken form for pollen man er allergisk overfor.
Allergi over for hår og skæl fra kæledyr med pels eller husstøvmider kan også resultere i kløende øjne.
Klør øjnene kun i forbindelse med søvn, kan kløende øjne skyldes en mulig allergi knyttet til fyldet eller husstøvmider i sengetøjet.
Høfeber og anden allergi kan også få øjnene til at løbe i vand og give røde øjne.
Kløende øjne ved tørre øjne
Det sker også, at tørre øjne kan resultere i kløende øjne og kløe i øjnene. Normalt vil de små kirtler i øjenomgivelserne udskille en tårevæske, der smører øjnenes overflade. Tårevæsken er samtidig med til at holde overfladen fugtig.
Når vi blinker, spreder øjenlåget den beskyttende tårevæske over øjets overflade.
Udskiller kirtlerne ikke tilstrækkelig med tårevæske, eller er sammensætningen af tårevæsken ikke god nok, kan det resultere i ømme, tørre og kløende øjne.
Årsager til tørre og kløende øjne kan være:
- Dårligt tilpassede kontaktlinser
- Vedvarende skærmarbejde
- Aircondition eller rumopvarmning
- Blæst, tørre eller støvede omgivelser
- Rygning og alkoholindtag
- Bivirkninger ved nogle typer medicin
- Generel sundhedstilstand og sygdomme som Sjögrens syndrom eller nedsat funktion af kirtler i øjenlågene pga. inflammation (betændelsestilstand i øjenlågskanten)
Det er altid en god idé at få afdækket årsagen til kløende øjne og ændre det, der kan ændres. Eksempelvis i form af flere pauser fra skærmarbejde, luftfugtere i tørre omgivelser, begrænset tobaks- og alkoholindtag eller skifte til brillebrug fra kontaktlinser i de perioder, hvor der opleves tørre øjne.
Ved tvivl om den underliggende årsag til kløende øjne anbefaler vi at blive undersøgt af en optiker, som kan henvise videre til læge eller øjenlæge, hvis der er behov for yderligere undersøgelser eller medicinsk behandling.
Ved tørre øjne og øjenkløe kan smørende, fugtighedsskabende dråber og væske dryppes i øjnene for at lindre de kløende øjne.
Kløende øjne ved at få et fremmedlegeme i øjet
Fremmedlegemer i øjet vil virke irriterende, og øjet kan som reaktion begynde at klø. Et hårstrå, støv eller et lille insekt, der fanges under øjenlåget, vil irritere og kan give kløe i øjnene. Forekommer det, bør det undgås at gnide i øjnene. Det er fristende, men det kan ridse hornhindens overflade.
Gentagne øjenblink kan derimod fjerne fremmedlegemet, men nogle gange vil det være nødvendigt at skylle øjnene. Det kan f.eks. gøres med afkølet kogt vand, en steril saltvandsopløsning eller andre midler beregnet til at skylle øjnene.
Hvis fremmedlegemet inficerer øjet, kan det blive nødvendigt at bruge antibiotika i form af øjendråber eller øjensalve, som egen læge kan ordinere.
Øjenkløe ved øjeninfektion
Hvis øjnene klør, kan det være tegn på, at øjet er inficeret som f.eks. ved et bygkorn. Et bygkorn er en rød, øm hævelse af øjenlåget, som er forårsaget af en infektion.
Både bygkorn og øjenlågsbetændelse skyldes normalt et bakterieangreb. En forbedret øjenhygiejne vil være med til at forhindre bakteriers mulighed for at skade øjet og øjenomgivelserne.
Vask ofte hænder, men undgå helst at berøre øjnene. Vask også jævnligt øjenomgivelser i midler beregnet til formålet. Eksempelvis renseservietten ’Blephaclean’, som du finder i din lokale Synoptik.
Er øjet blevet inficeret, og infektionstegnene ikke aftager, anbefales det at kontakte egen læge eller en øjenlæge.
Behandling af kløende øjne
Ofte vil smørende øjendråber som kunstig tårevæske kunne lindre kløende øjne. En ren vaskeklud kølet i koldt vand vil som regel være tilstrækkelig.
Hvis allergi er årsagen til øjenkløe, bør kontakten til det, der fremkalder allergien, minimeres.
Ved høfeber/pollenallergi vil det hjælpe at opholde sig kortere tid udendørs. Hold øje med pollentallene, og luk vinduer og døre, når pollentallene er høje. Sørg også for, at pollen ikke bringes indendørs af f.eks. familiemedlemmer, kæledyr og andet, der har været i kontakt med pollen.
Brug af en stor og godt dækkende solbrille kan også begrænse, hvor meget pollen der kommer ind i øjet.
Allergi og høfeber kan behandles med medicin i form af piller, næsespray og øjendråber. Bestemte medicintyper er præventive. Det vil sige, at de forebygger allergiske anfald, mens andre dæmper immunsystemets reaktion på det, der fremkalder allergien, og samtidig begrænser symptomerne.
Få dine øjnes sundhed undersøgt i Synoptik
I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, der kan undersøge dine øjnes sundhed. Det gør vi med avanceret optisk udstyr i en Synsprøve med sundhedstjek.
Ud over at måle din præcise synsstyrke og kortlægge din synsfejl undersøger vi dig bl.a. for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.
Vi henviser dig til egen læge, hvis vi ser tegn på forandinger, der kræver yderligere undersøgelser.
Øje for detaljen