Hvad er en hjernerystelse?
En hjernerystelse er defineret ved en kraft, der får hjernen til at slå mod kraniet, sådan at rystelsen medfører en metabolisk, strukturel og funktionsmæssig forstyrrelse i hjernen.
Skaden behøver ikke at ske direkte mod hovedet, da kraften fra slaget kan bevæge sig op gennem nakken og medføre skade på hjernen.
Hvorfor påvirker en hjerneskade syn og øjne?
Det ses, at en hjernerystelse bl.a. kan medføre skade på synsevnen. Det skyldes, at vores øjne er en direkte forbindelse til hjernen.
Hjernen bearbejder alle vores synsindtryk fra hvert øje og medvirker til opretholdelsen af øjnenes koordineringsevne og evne til at samarbejde, som kaldes samsynet. Det er samsynet, der kan blive påvirket ved hjernerystelse.
Hvor mange får hjernerystelse?
I Danmark registreres hvert år cirka 25.000 tilfælde af hjernerystelse. De fleste, som har oplevet en hjernerystelse, kommer sig i løbet af to til tre uger.
Omtrent hver tredje får senfølger i varierende grad.
Symptomer på samsynsproblemer
Symptomer på samsynsproblemer efter en hjernerystelse kan variere en del og afhænger bl.a. af hjernerystelsens omfang.
Flere af nedenstående symptomer på samsynsproblemer er normale at opleve de første uger efter hjernerystelsen. Det betegnes som senfølger, hvis symptomerne fortsætter ud over den forventede symptomperiode.
For personer med alvorlige senfølger kan det være svært at opretholde en normal hverdag.
Oversigt over symptomer
- Hovedpine
- Koncentrations- og fokuseringsbesvær
- Sløret syn
- Dobbeltsyn
- Lysfølsomhed
- Svimmelhed (kan forværres ved ydre bevægelser)
- Nedsat læsehastighed
- Tab af læsested og udfordringer med at huske det læste
Oplever du symptomer på samsynsproblemer eller andre øjensymptomer? Bestil tid til en Synsprøve med sundhedstjek i din lokale Synoptik, og få dine øjnes generelle sundhed undersøgt af vores autoriserede optikere.
Samsynstræning efter en hjernerystelse
Den primære genoptræning af samsynet efter en hjernerystelse foregår ved at genetablere et funktionelt og komfortabelt syn.
Samsynstræning efter en hjernerystelse kan sammenlignes med genoptræning hos en fysio- og ergoterapeut for at forbedre motorikken efter fysiske eller neurologiske skader.
Samsynstræneren har flere fokusområder i genetablering af samsynet:
- Øjnenes evne til at fokusere og skifte fokus (akkomodation)
- Øjnenes evne til at dreje indad, f.eks. ved læsning (konvergens)
- Øjnenes evne til at fiksere på ydre bevægende objekter
- Øjnenes evne til at bibeholde et stabilt synsindtryk i takt med, at vi bevæger krop og hoved
Varigheden på samsynstræning efter en hjernerystelse
Længden på et genoptræningsforløb af samsynet efter en hjernerystelse er meget forskellige.
I milde tilfælde kræves det ofte kun kortvarige forløb på nogle måneder. Personer, der er hårdest ramt, kan have behov for forløb på op mod et år.
Varigheden af genoptræningsforløbet afhænger af både hjernerystelsens omfang og den ramte persons evne til at fastholde genoptræningen. Det har samtidig også indflydelse på resultatet af synstræningen.
Andre hjælpemidler
Afhængig af samsynsproblematikkerne efter en hjernerystelse kan det være en hjælp at benytte supplerende hjælpemidler. Eksempelvis en prismekorrektion, der sættes ind som en del af de almindelige brilleglas. Det betyder samtidig, at det ikke kan ses i vores brillestel.
Et prisme afbøjer lyset og virker symptomlindrende i tilfælde, hvor øjets motoriske funktioner er udfordrede. I og med at det kun virker symptomlindrende, kan det ikke betegnes som en behandling.
Udfordringer med øjets fokuseringsevne (akkomodation) kan i nogle tilfælde lindres med læsebriller som et supplement til en eventuel synstræning.
Farvede brilleglas til hjernerystelse
Personer med hjernerystelse kan være meget sensitive og lysfølsomme. Af den årsag kan de føle det behageligt med filterglas (farvede glas), som du finder et stort udvalg af i din lokale Synoptik.
Farvede brilleglas til at afhjælpe gener fra hjernerystelse minimerer blændingsgener og kontraster, linser og såkaldte sektorokklusioner, som lindrer dobbeltsyn ved at hindre synsindtryk på det ene af øjnene.
Yderligere hjælp og information om hjernerystelse og synet
Har du senfølger efter en hjernerystelse, er der flere steder, du kan søge information og hjælp. Først og fremmest er det vigtigt, at du har konsulteret egen læge. Efterfølgende kan din optiker vurdere dit samsyn.
Hvis det vurderes, at du har behov for synstræning, vil du blive henvist til en optiker med speciale i synstræning.
Jo hurtigere du får hjælp, jo nemmere er det at genoptræne dit samsyn. Dit behov for prisme- eller læsebriller vil også vurderes af begge parter.
Hør nærmere i din lokale Synoptik
Hvis du oplever gener med dine øjne og dit syn efter en hjernerystelse, står vores autoriserede optikere klar til at hjælpe dig i din lokale Synoptik. Her kan vi bl.a. undersøge dit samsyn og vurdere, om du har behov for synstræning hos en specialist.
Alt det og meget mere gør vi på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek, som indeholder et grundigt tjek af dit syns skarphed og dine øjnes generelle sundhed.
Vi stiller bl.a. skarpt på, om dine øjne viser eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og meget mere, som kan føre til synstab i varierende grad. I værste fald blindhed.
Øje for detaljen